Laatste week Stefan Serneels: 'Ongekend Licht' @ Oostende / Laurence Durieu: 'Ultima Cena' @ Rivoli BXL


 

 
Nieuws april 2024
caps-nl

 

 
'Les pauvres poupées' (2023-24) liquid acrylics and ink on wood - 125x125 cm
 


Stefan Serneels : golven van licht en vervreemding
 
 
In Galerie Caps in Oostende hangen naast een tiental letterlijk en figuurlijk lichtende schilderijen zes, qua formaat, eerder kleine zwartwit potloodtekeningen met een monumentale en bevreemdende allure die een uitzonderlijk begaafde en durvende tekenaar reveleren en een wereld evoceren waarin fragmentarische lichamelijkheid opduikt en ook hier alweer een bevreemdend licht domineert en waarin bijwijlen ornamenten of brokstukken creatieve meditatie ogenschijnlijk obsessioneel aanwezig zijn.
 
In alles wat de kunstenaar hier exposeert leeft een aangrijpende ondertoon van magie, trilt een sfeer van anders zijn, van langzaam en als het ware embryonaal groeien, van architectonische allusies, van licht dat plots vanuit een diepe diepte lijkt op te duiken, dreigend en toch ook zalvend en dat de onzegbaar aanwezige dingen en structuren benadert, bedekt en sublimeert. Vorm en inhoud reveleren hier een zelden geziene tekenkunstige en picturale persoonlijkheid die magie en vervreemding sierlijk hanteert, licht uitlokt en gevangen zet, figuren en structuren evoceert en opbouwt,
de kijker imponeert en ontroert.
 
Ik ben ervan overtuigd dat nagenoeg iedere kijker al naargelang van zijn geestelijke en esthetische ingesteldheid ietwat verbaasd en nieuwsgierig in de schilderijen en tekeningen en ook in zijn indrukwekkend schetsboek zal binnenstappen en er emotioneel en spiritueel geladen uit zal terugkeren, verrukt, een beetje verward en zoekend naar een duidelijke omschrijving van wat hij heeft ervaren. Nog tot 31maart. Open zat-zon 14-18u.
 
hugo brutin (aica)


Bekijk de tentoonstelling op https://www.amy-art.app/public/showroom/o1j6

Dit is de seizoensafsluiter voor CAPS@Oostende en markeert ook het 10-jarig bestaan van CAPS.
Onze eerste tentoonstelling onder de CAPS-vlag vond plaats in Ruimte 34 te Antwerpen met Stefan Serneels en Quinten Ingelaere en liep van 24 jan tot 2 maart 2014.


Zie https://past.c-aps.be/past/item/106-quinten-ingelaere-en-stefan-serneels


 
LAATSTE WEEK !

CAPS @ Oostende
Oosthelling 8
8400 Oostende

Open zat 30 maart: 14-18u
en zon 31 maart: 11-18u

Finissage: zon 31 maart - 14-18u


 
Oosthelling 8

___________________________________________________________________________________________
'The Last Supper' (2023) - oil on canvas - 100x120 cm
 
Laurence Durieu streeft naar een samenleving die waarden als welwillendheid, humanisme en respect voor levende wezens respecteert. Door te schilderen draagt ze op haar manier bij aan de transformatie van de wereld van morgen. Ze hoopt dat de toeschouwer, door het verhaal achter haar schilderijen te begrijpen, begint na te denken over zijn eigen manier van leven en zijn gedrag eventueel zal beïnvloeden.
 
Ze schildert en bouwt een denkbeeldige wereld met scènes uit het dagelijks leven, maar die toch niet echt gebruikelijk zijn. De werken nemen ons mee in woonkamers, vaak met mensen die rond een tafel zitten, een gezin waarvan de leden vrij autonoom zijn en omringd door dieren en planten. Het uitzicht vanuit de ramen geeft aan dat er iets mis is met de wereld. De omgeploegde velden zijn dichter bij het huis komen te liggen. In sommige schilderijen staan de velden onder water of in brand. In tegenstelling tot de dieren, lijken de personages zich niet bewust van wat er buiten gebeurt. Niet zo gelukkig, maar toch blij, want het gaat ook over liefde, geluk en familiebanden.
 
De werken zijn toegankelijk en tegelijkertijd raadselachtig, alsof alle details een soort symbolische rebus vormen. Op zoek gaan naar het onzichtbare in het zichtbare en de werkelijke betekenis begrijpen. In Unboxing, bijvoorbeeld, zijn het een rood omcirkeld getal en een paar doorgestreepte data op de kalender die aan de muur hangt die de volledige betekenis geven aan het schilderij. Wie 26 november 2021 googelt, kan de link leggen tussen de dozen die worden uitgepakt en de koopwoede en, onrechtstreeks, de onnodige consumptie.
 
Het picturale universum van de kunstenares is zeer persoonlijk. Haar intrigerende composities zijn gebaseerd op foto's van haar familie, huis en jeugdherinneringen zoals de tamme vogel (een kauw) Milou, die op haar schouder kwam zitten. Voordat ze een werk in olieverf schildert, maakt ze vaak voorbereidende tekeningen in potlood. De kunstenares legt ook graag verbanden tussen haar werken en die van vroegere schilders, vooral de Vlaamse Primitieven, voor wie ze veel bewondering heeft.

Bekijk de tentoonstelling op https://www.amy-art.app/public/showroom/N7BV


 
CAPS @ Rivoli
Galeries Rivoli - Espace #11
690, Chaussée de Waterloo
1180 Brussel

Open don-vrij-zat 14-18h

Rivoli Gallery Night - woe 24 april - 18-21h


Rivoli map___________________________________________________________________________________________
 
+32 0495/528097
 


www.c-aps.be | contact |