Luc Mabille: 'The Path'


 
Nieuws nov 2023
caps-nl

 
 Luc  Mabille
"The Path"
 the path acryl on canvas 120cm x 180cm 2022
 Luc Mabille: "The Path" (2022) - 120x180 cm – acryl on canvas

Van 4 nov tot 10 dec 2022

Open zat/zon van 14 tot18u

Opening zat 4 nov van 14 tot 18u
 In aanwezigheid van de kunstenaar
 
_______________________________________________________________________
 

De schilderijen van Luc MABILLE (°1955, woont en werkt te Luik, België) vertellen ons een tragisch maar discreet verhaal van een vegetatieve omgeving met uitgewiste texturen. Door te kiezen voor een palet van pigmenten met verzadigde frequenties of obscure intensiteiten, componeert de kunstenaar zijn beboste landschappen als clusters van vibrerende atomen, waarvan het chromatische bereik samenklontert tot pellicule-achtige lichtbrekingen.
Een helder, diffuus krioelen van pigmenten met contrasterende polariteiten.

Mabille schildert de substantiële afdruk van vluchtige stukjes licht en weegt de negatieven van deze ruimtes. De stralende natuur die zowel verrast als uitdaagt; het is een lichtgevende meditatie voor het oog, maar met flitsen die het netvlies teisteren met de afdruk van brandende natuur.

In het werk van MABILLE stolt de natuur tot prismatische kleuringen van het bewustzijn, figuratieve stralen snijden door scherpte en alledaagsheid, de laatste flitsen kondigen het verdwijnen van de natuur en het begin van de herinnering aan.

The Conversationtribute to Lucas Cranach180x180cm acryl on canvas 2023  
Luc Mabille: "The Conversation" (tribute to Lucas Cranach - 2023) - 180x180 cm – acryl on canvas

The Conversation (hommage aan Lucas Cranach) is een geactualiseerd citaat van een beroemd werk uit de kunstgeschiedenis: Cranachs Adam en Eva (1528) werd gepresenteerd als een tweeluik met deze tegengestelde, maar complementaire wezens uit de Hof van Eden.
Hier wijzigt MABILLE de canonieke associatie door het oorspronkelijke paar te metamorfoseren in twee bomen met verschillende sensualiteiten.

Op deze manier verplaatst MABILLE het heilige naar een nieuwe plaats en nodigt ons uit om met een frisse blik te kijken naar een soms onzichtbare, maar essentiële natuur, waarin een onveranderlijke waarheid huist.
Voor MABILLE is deze natuur zowel aanwezig als ongrijpbaar; ons zicht erop kan vervagen en ons al niet meer dan een herinnering lijken. De techniek van de kunstenaar richt zich op de verzadiging en metamorfose van het plantenmotief door het licht. Naarmate we dichterbij komen, vervormt en explodeert deze geschilderde natuur in een abstractie die wemelt van de gekleurde materie.
(Pierre Hubeaux-Colon)

 

________________________________________________________________________

 Open zat en zon van 14 tot 18u

Kursaal-Oosthelling 8
8400 Oostende

Bekijk alle tentoongestelde werken op 
 

CAPS @ Oostende
Oosthelling 8
8400 Oostende
Oosthelling 8
 
+32 0495/528097
 


www.c-aps.be | contact |